Barrique Barrels


Barrique Barrels vagy „Barik hordók“: története, gyártási folyamata, jellemzői, árak . . .

A fák törzséből faragott faedényeket feltehetőleg i.e. 1000-től kezdték előállítani. A hajlított lécekből (dongafákból) készített hordó, melyet áru, étel és ital raktározására ill. szállítására használtak, a legnagyobb valószínűséggel a kelták találmánya. Mindezeket i.e. 50 körül a rómaiak is átvették.

A barik hordó gyártásának történelmében egyértelműen Franciaország játsza a vezető szerepet. Már a 19. század elején a bordeaux-i borkészítők rájöttek arra, hogy főként a nehéz vörös borok fahordókban történő raktározással lényegesen lágyabbá, könnyebbé, a minőség ill. az íz szempontjából pedig finomabbá válnak.

A 80-as években a minőségi, karakteres vörös borok iránt megnőtt nagy kereslet hatására fokozatosan elterjedt a „barik hordók“ készítésének a technikája az egész világon, melynek gyökerei Franciaországba nyúlnak vissza. Ez a fejlődés több tíz évig tartott, mígnem elkezdtek a kádárok barik hordókat is készíteni minden olyan térségben, ahol volt megfelelő alapanyag tölgyfahordó előállítására.

                                                           

A következő weboldalakon bemutatjuk a tölgyfahordók gyártási folyamatának egészét, az egyes termékek jellemzőit a barik hordókra helyezve a hangsúlyt.