Produkty

 
Francúzske "Barikové sudy" pochádzajúce z oblasti Bordeaux majú objem 225 Litrov a z oblasti Burgund prevažne 228 Litrov. Na výrobu takýchto dubových sudov sa používa hlavne Dub zimný (Quercus patraea) a Dub letný (Quercus robur). Obidva druhy duba sú rozšírené aj Maďarsku, kde sa v súčasnosti vyrábajú vysoko kvalitné drevené sudy porovateľné s francúzskymi.

Barikové sudy môžeme rozdeliť do troch základných skupín:
1. Sudy Bordeaux - (Barrique Bordeaux Styles)
2. Sudy Burgund - (Barrique Burgund Styles)
3. Sudy XXL - (Barrique Large Styles)

Tieto sudy sa používajú na uskladnenie vína s pravidla maximálne trikrát. Víno z dreva sudu vyluhuje aromatické látky (triesloviny, vanilín a nezkvasiteľné sacharidy). Dľžka skladovania vína v barikovom sude záleží predovšetkým od druhu vína, pretože keď je táto doba príliš dlhá, tak vonné a chuťové látky suda prekryjú odrodový buket vína.

Na nasledujúcich podstránkach nájdete podrobnú špecifikáciu jednotlivých barikových sudov podľa horeuvedeného rozdelenia.